Agricultura şi dezvoltarea rurală – în atenţia Colegiului Prefectural

Membrii Colegiului Prefectural Sălaj s-au reunit, vineri, într-o şedinţă de lucru care a avut pe ordinea de zi stadiul implementării proiectelor prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), stadiul subvenţiilor acordate producătorilor agricoli în anul în curs şi un raport privind producţiile obţinute la principalele culturi agricole şi estimarea necesarului de produse agricole pentru aprovizionarea populaţiei din judeţ.
Astfel, potrivit celor prezentate de directorul adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Sălaj, Dorin Urs, în judeţ au fost depuse, prin PNDR, pe măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole, 92 de proiecte, în valoare totală de 64,8 milioane de euro. Din acestea, au fost aprobate 42, în valoare de 30,5 milioane de euro, şi au fost contractate 40, în valoare de 30 milioane de euro. Pe măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, au fost depuse la nivel de judeţ 35 de proiecte, valorând 45,7 milioane de euro, din care au primit undă verde 25, în valoare totală de 29 de euro. Din acestea, a precizat Dorin Urs, au fost contractate 20, în cuantum de 22,5 milioane de euro.
Sălăjenii au accesat sprijin financiar şi pe măsura 124 – Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii. Astfel, la acest capitol au fost depuse 34 de proiecte în valoare de 35,5 milioane de euro, din care au fost aprobate 13, în valoare de 14,82 milioane de euro. Din acestea, însă, până în prezent au fost contractate doar opt, în valoare de 8,5 milioane de euro, restul urmând să fie contractate în perioada imediat următoare.

Măsura 141 – cea mai populară printre sălăjeni

Cele mai multe proiecte, peste 2.000, au fost depuse pe măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, valoarea acestora fiind de 17,7 milioane de euro. Din păcate, în ciuda numărului mare de dosare, abia 1.200 din ele au primit undă verde şi au fost declarate eligibile, valoarea lor fiind de 9 milioane de euro. Potrivit lui Dorin Urs, până în prezent, în acest an au fost contractate pe măsura 141un număr de 1.181 de proiecte, în valoare de 8,86 milioane de euro. Prefectul judeţului Sălaj, Filonaş Chiş, a remarcat că, deşi numărul celor care au accesat ajutoare financiare a fost însemnat, cei care au fost aleşi în acest sens sunt, totuşi, puţini. Explicaţia oferită de directorul adjunct al OJPDRP Sălaj pentru întreaga situaţie a fost că, deşi au avut punctaje bune,. Sălăjenii au fost întrecuţi de fermieri care au primit puncte suplimentare întrucât provin din judeţe considerate defavorizate.
Alte 134 de dosare au fost depuse de sălăjeni pe măsura 134 – Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi, acestea valorând 35,9 milioane de euro. Din ele, au fost aprobate 78, valorând peste 16 milioane de euro, fiind contractate 53, în sumă de 11,6 milioane de euro. Pe măsura 322 – Renovarea şi dezvoltarea satelor, la nivel de judeţ au fost depuse 63 de proiecte, în valoare de 152 milioane de euro. Din acestea, au fost aprobate şi contractate 27, în valoare de 71 de milioane de euro. De asemenea, pe măsura 431 – Funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală, dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului, au fost înaintate spre finanţare cinci proiecte, în sumă de 1,1 milioane de euro, toate fiind aprobate şi contractate. În total, în Sălaj, prin PNDR, au fost depuse 3.227 de proiecte, în valoare de circa 376 milioane de euro. Din acestea, au fost aprobate 1.597 de proiecte, în valoare de 181,68 milioane de euro, contractate fiind 1.504 de proiecte, valorând peste 162 milioane de euoro.

Interes pentru plăţile pe suprafaţă

Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Sălaj, Virgil Ţurcaş, a declarat în cadrul aceleiaşi şedinţe, că prin Schema de Plată Unică pe Suprafaţă au fost depuse, în acest an, 25.042 de cereri, observându-se o uşoară creştere a numărului de solicitări faţă de situaţia înregistrată anul trecut. Cererile depuse de sălăjeni în acest an privesc o suprafaţă de aproximativ 135.000 de hectare. Potrivit lui Virgil Ţurcaş, pentru 55 la sută din suprafaţa agricolă a judeţului sunt depuse cereri privind acordarea de sprijin financiar. Plăţile pe aceste scheme de plată se fac începând începând cu data de 1 decembrie a anului în care a fost depusă solicitarea şi până în vara anului următor, însă APIA Sălaj este pregătită deja să facă plăţi începând din octombrie. Astfel, se vor achita în avans sumele pentru jumătate din cererile depuse, urmând ca plăţile pentru restul dosarelor să se facă începând din decembrie.

5 Thoughts to “Agricultura şi dezvoltarea rurală – în atenţia Colegiului Prefectural”

  1. Fonduri UE

    Acum este momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:w w w fonduri europene nerambursabile. r o

  2. Anonim

    cel mai prost instructor:SACOTA SJ 11 ACV ii varza!!!

  3. Anonim

    Ma pis pe proiecte si pragrame. Pamantul tot nelucrat este. Se dau bani pe pamant nelucrat. Rad oamenii de voi. Adica smecherii. Ca taranul adevarat lucreaza pamantul.

  4. Anonim

    VAIDA BELLA A CAZUT EXAMENUL POLITIC SAPTAMINA TRECUTA ?

  5. Anonim

    CUM SA ACCEZEZI FONDRI EUROPENE DACA DIRECTORUL VAIDA BELLA SI-A PICAT EXAMENUL POLITIC SAPTAMINA TRECUTA,VAI DE IA AGRICULTURA

Leave a Comment